Protein je leti najvažniji! Ovo su namirnice koje morate da uključite u ishranu!
Kada se živa termometra zagreje, telo i imunitet ulaze u disbalans. Promene sa toplijih na hladnije dane, prolećni umor i inertnost organizma koja nastaje dolaskom jeseni nisu toliko dramatične koliko prelaz na letnu sezonu.
Toplotni udar donosi sa sobom visoke rizike, no ako tokom cele godine osluškujete organizam i obraćate pažnju na upozorenja koja vam sopstveno telo šalje, nivo rizika i opasnosti biće sveden na minimum.
Iako upozorenja čujete svakodnevno kroz medije, društvene mreže ili u razgovoru sa drugarima, važnost ispijanja tečnosti i unosa elektrolita kroz bistre supe još ćemo jednom da istaknemo. Koliko biste litara tečnosti dnevno trebali da popijete zavisi od mase, visine, godina, trudnoće i posebnom zdravstvenom stanju, no zlato pravilo je najmanje 2 litre. Neka većina od dve litre koju unesete u organizam svakako bude voda, a 10 % bistre supe i prirodni sokovi, najčešće od ceđenih agruma.
Zato se na vašem stolu i dnevnom meniju mora naći izvor kvalitetnog proteina. Konzumirajte jogurt, zrnasti i posni sir. Slobodno jedite jaja pripremljena na sve načine, samo pripazite koliku količinu masnoće upotrebljavate za pečenje. Naravno, ne zaboravite da jedete belo meso poput piletine i ćuretine, nemasne komade govedine i ribu. Birajte losos, tunu i sardinu od morske, a pastrmku i šarana ili soma od rečne ribe. Najvažnije, obratite pozornost na termičku obradu mesa. Leti je u kuhinji neizdržljivo jer šporet, a posebno rerna greju prostoriju, a najgore ga je uključivati dok u drugim prostorijama hladi klima. Kako to sprečiti, imati ukusno pečeno jelo, a pri tome ne zagrevati prostoriju?
Čak ako i dođe do zagorevanja, električni roštilj će zahvaljujući non stick tehnologiji sprečiti da se meso zalepi za dno uređaja. Nakon upotrebe, još ćete ga lakše moći da očistite. Lako ćete odvojiti posudu za mast koja se brzo i jednostavno čisti i obrisati delove uređaja. Uz to, jednostavno ćete očistite kućište i ručku. Oni zahvaljujući sistemu Safe Touch ostaju hladni iako se uređaj zagrejava. Za kraj ostavljamo najvažniji savet. Jelo koje pripremate na roštilju, komplikovano ili jednostavno, spaja porodicu, drugare i drage ljude. Tada roštilj postaje više od samog jela, postaje trenutak za pamćenje leta i sezone!