Protein je leti najvažniji! Ovo su namirnice koje morate da uključite u ishranu!

Protein je leti najvažniji! Ovo su namirnice koje morate da uključite u ishranu!

 

Kada se živa termometra zagreje, telo i imunitet ulaze u disbalans. Promene sa toplijih na hladnije dane, prolećni umor i inertnost organizma koja nastaje dolaskom jeseni nisu toliko dramatične koliko prelaz na letnu sezonu.

Toplotni udar donosi sa sobom visoke rizike, no ako tokom cele godine osluškujete organizam i obraćate pažnju na upozorenja koja vam sopstveno telo šalje, nivo rizika i opasnosti biće sveden na minimum.

Iako upozorenja čujete svakodnevno kroz medije, društvene mreže ili u razgovoru sa drugarima, važnost ispijanja tečnosti i unosa elektrolita kroz bistre supe još ćemo jednom da istaknemo. Koliko biste litara tečnosti dnevno trebali da popijete zavisi od mase, visine, godina, trudnoće i posebnom zdravstvenom stanju, no zlato pravilo je najmanje 2 litre. Neka većina od dve litre koju unesete u organizam svakako bude voda, a 10 % bistre supe i prirodni sokovi, najčešće od ceđenih agruma. 

Često se ponavlja da je bitno piti vodu, ali što s hranom? Koje namirnice su nam najkorisnije? U letnjim mesecima kao i cele godine, držimo se pravila šarenog tanjira. U njemu je polovica povrće, četvrtina proteini, a druga četvrtina celovite žitarice. Dok je unos voća i povrća u toplim mesecima lako pratiti zbog njihove sezonske dostupnosti, dovoljan unos proteina dolaskom visokih temperatura znatno je teže postići. Radi jednostavnog razloga – vrućine nam smanjuju apetit i umesto kvalitetnog proteina iz hrane, najčešće posežemo za instant varijantama, šejkovima i smutijima. No, proteini iz hrane, posebno životinjskog porekla, veoma su važni. Neophodni za izgradnju i održavanje mišića, izvor su vredne i sporo otpuštajuće energije, dugo nas drže sitima, a kontrolisanim unosom proteina najlakše postižemo željene fitnes rezultate. Koje god to bilo – smanjenje telesne mase, stvaranje mišićne mase ili jednostavno održavanje postojeće telesne mase.

Zato se na vašem stolu i dnevnom meniju mora naći izvor kvalitetnog proteina. Konzumirajte jogurt, zrnasti i posni sir. Slobodno jedite jaja pripremljena na sve načine, samo pripazite koliku količinu masnoće upotrebljavate za pečenje. Naravno, ne zaboravite da jedete belo meso poput piletine i ćuretine, nemasne komade govedine i ribu. Birajte losos, tunu i sardinu od morske, a pastrmku i šarana ili soma od rečne ribe. Najvažnije, obratite pozornost na termičku obradu mesa. Leti je u kuhinji neizdržljivo jer šporet, a posebno rerna greju prostoriju, a najgore ga je uključivati dok u drugim prostorijama hladi klima. Kako to sprečiti, imati ukusno pečeno jelo, a pri tome ne zagrevati prostoriju?

Srećom, rešenje postoji. Električni roštilj je ultimativni spas za letnju kuhinju. Izaberite model sa nelepljivom podlogom da biste meso i ribu mogli da pečete uz minimalni dodatak ulja ili još bolje, pustiti ih da se peku u sopstvenoj masnoći. Prednost električnog roštilja u odnosu na klasični roštilj je što nema velike pripreme pre upotrebe. Postavite roštilj na željenu površinu, idealno u letnju kuhinju, terasu ili dvorište i podesite temperaturu. Zahvaljujući protukliznim nožicama, uređaj će zadržati stabilnost i bezbednost i pouzdano se držati na svim površinama.

Uz pomoć podesivog dugmeta za temperature od 80 do 200 °C, Delimano električni roštilj Deluxe Noir prilagodite hrani koju ćete da pečete. Oko 80 stepeni dovoljno je za lagano pečenje rečne i morske ribe, koju ste prije dobro namazali maslinovim uljem i začinili solju. Za piletinu i ćuretinu optimalno je oko 200 stepeni „na naglo“, ako ste ih prethodno pretvorili u tanke filete. Što se tiče govedine i teletine, sa svake strane ih pecite barem 7 minuta na najnižoj temperaturu da biste ih pravilno termički obradili i pritom zadržali prirodne hranljive materije mesa i sprečili zagorevanje.

Električni roštilj

Električni roštilj

Električni roštilj

Električni roštilj

Električni roštilj

Električni roštilj

Čak ako i dođe do zagorevanja, električni roštilj će zahvaljujući non stick tehnologiji sprečiti da se meso zalepi za dno uređaja. Nakon upotrebe, još ćete ga lakše moći da očistite. Lako ćete odvojiti posudu za mast koja se brzo i jednostavno čisti i obrisati delove uređaja. Uz to, jednostavno ćete očistite kućište i ručku. Oni zahvaljujući sistemu Safe Touch ostaju hladni iako se uređaj zagrejava. Za kraj ostavljamo najvažniji savet. Jelo koje pripremate na roštilju, komplikovano ili jednostavno, spaja porodicu, drugare i drage ljude. Tada roštilj postaje više od samog jela, postaje trenutak za pamćenje leta i sezone!