Sve istine i mitovi o hladnoj vodi

Sve istine i mitovi o hladnoj vodi

Da li možete da zamislite bolje letnje osveženje?

Da li možete da zamislite bolje letnje osveženje od hladne limunade, ceđene pomorandže ili hladne vode sa ledom? Rashlađena pića leti posebno nam prijaju, ne samo zato što su instant hlađenje organizma, nego i zato što imaju brojne benefite.

Da li možete da zamislite bolje letnje osveženje?

Oko rashlađene vode često su se vodile polemike lekara, nutricionista i trenera. Vreme je da razbijemo mitove i istaknemo benefite hladne vode tokom leta, ali i svih 365 dana u godini. 

Tvrdnja broj 1: Voda može da „prehladi creva“

Ovo je mit, voda ne može da vas prehladi iznutra i pre svega bi trebalo istaknuti benefite ispijanja vode, koje god ona temperature bila. Jasno, jednostavnije je popiti hladno piće u većim količinama nego, na primer, ispijati vrući čaj. Zašto se u prošlosti hladna voda povezivala sa „hladnim crevima“? Ljudi su u letnjem periodu skloniji stomačnim tegobama i razna trovanja su samim time uznapredovala. Najčešće uzrok nije niti hrana niti piće koje su konzumirali, nego kombinacija vrućine, bakterija i mikroba koji kruže vazduhom i lagane dehidracije koji na kraju izazivaju reakciju stomaka. Nema straha od osvežavajuće hladne vode leti ni u bilo kom drugom godišnjem dobu ako se pridržavate uputstava o zdravom i balansiranom životu.

Tvrdnja broj 2: Leti morate da pijete više vode, nezavisno od toga da li je hladna ili topla

Tvrdnja je više mit nego istina zato što biste tokom cele godine trebali da pazite na unos vode, elektrolita i tečnosti generalno. Kako znati koliko tečnosti morate da pijete? Izračunajte pomoću online kalkulatora u koji ispisujemo različite parametre. Koliko imamo godina, pol, kakva je klima u kojoj živimo, koja nam je masa i visina, kao i neki dodatni parametri. Na primer, da li ste aktivan sportist, trudnica, dojilja, da li imate autoimunu ili neku drugu bolest, da li uzimate lekove i dodatke ishrani… Koju god vodu odabrali, toplu ili hladnu, leti morate da hidrirate telo zbog pojačanog znojenja. Ako je voda hladna, svakako nam više odgovara!

Tvrdnja broj 3: Hladna voda snižava temperaturu

Ovo je tačno. Zato se aktivnim sportistima, rekreativcima koji se bave visoko intenzivnim funkcionalnim treningom kao i onima koji trče, planinare i idu na treking leti preporučuje flaša hladne vode koju mogu nositi zakačenu na ruksak, tašnicu ili imati u blizini mesta gde vežbaju. Hladnu vodu se prilikom izvođenja zahtevnog treninga ili kardio vežbe preporučuje piti u sitnim gutljajima da bi se telo polagano hidriralo i postepeno spuštalo temperaturu. Hladna voda pomaže u regulisanju telesne temperature, sprečavajući pregrevanje i omogućavajući osećaj osveženja.

Tvrdnja broj 4: Hladna voda poboljšava varenje

Tvrdnja je tačna jer pijenje hladne vode može da pomogne u održavanju optimalne funkcije varenja. Hladna voda može stimulisati peristaltiku, prirodne kontrakcije mišića u crevima, što može da poboljša varenje i spreči zatvor. Svakako je preporuka uz konzumaciju hladne vode hodati, trčati ili izvoditi neki drugi oblik kardio vežbe da bi se telo aktivisalo i da bi se sprečila pojava „lenjih creva“. Uz hladnu vodu obavezno je duboko disanje, kao još jedan oblik prirodnog leka protiv zatvora.

Međutim, kako u vrućim mesecima obezbediti uvek hladnu vodu i velike komade leda, a da svakih pola sata ne punimo posudice i spremamo vodu u zamrzivač? Ili još manje praktično: da odvajamo određene količine vode i hladimo u običnom frižideru? Rešenje je kućni ledomat koji vam u danu omogućuje neverovatnih 10 do 12 kilograma leda, što je po ciklusu hlađenja oko 9 kockica. One su idealnog oblika pa stanu u flašicu za smoothie ili sportsku flašu šireg ruba. Moći ćete netom ohlađeno piće da nosite na trening ili bilo koju drugu aktivnost. Ako imate flašu otpornu na spoljnu temperature, još bolje. Delimano ledomat odličan je ne samo za hlađenje vode i sportskih izotoničnih napitaka, nego i prijatelj svakog doma i slavlja. Kada krenete pripremati prirodne sokove ili zanimljive koktele, ovom ledomatu nema ravnog. Ne brinite, možete da ga nosite posvuda sa sobom. Lako je prenosan i lagan, a zahvaljujući kompresorskom hlađenju vazduha, na njega ne utiču spoljni uslovi i ne zagrevaju led.

Delimano ledomat

Delimano ledomat super radi zahvaljujući niskoj potrošnji od 150 vata. Pruža maksimalnu efikasnost uz minimalan trošak električne energije. Dodatan benefit je što ćete kroz providni poklopac uvek moći da pratite napredak izrade kockica, bez otvaranja i gubljenja hladnoće. Ako mislite da je proizvedeno previše leda, ne brinite. Led se u ovom ledomatu reciklira, topi i upotrebljava za buduću potrošnju. Nema više brige oko nedostatka leda u vrućim mesecima. Na vama je samo da uživate u opuštajućem hladnom letu!

Delight ledomat

Delight ledomat

Delight ledomat

Delight ledomat

Delight ledomat

Delight ledomat