Vaše evropsko leto – ukusom putujte po Evropi!

Vaše evropsko leto – ukusom putujte po Evropi!

 

Da li znate čije je tradicionalno jelo panirana riba i krompirići? Koji narod najradije jede baguette sa začinskim biljem i belim lukom? Ovaj odgovor je prelagan ako se setite sinonima za baguette. Da li ste probali tacose na španski i da li se bečki šnicl može napraviti u zdravoj verziji? Ako na sva pitanja nemate odgovor ili biste želeli da produbiti znanje, krećemo na malo putovanje Evropom i upoznajemo vas sa omiljenim delicijama evropskih naroda!

Kroketi – Holandija

Koliko god bismo želeli da ih pripojimo uz zagrebački odrezak, kroketi ipak nisu tradicionalno hrvatsko jelo. Kroketi su popularni holandski snek, a obično su punjeni mesom, sirom, ili kako ih najčešće jedemo, krompirom. Zbog načina pripreme i dubokog prženja ovu ukusnu namirnicu često izbegavamo i odričemo se viška masnoća koje dolaze uz krokete. 

Pommes Frites – Belgija

Belgijski pommes frites, ili jednostavno belgijski krumpirići, omiljeni su prilog brojnih generacija i nacionalnosti. Verojatno nikad niste čuli da je netko rekao da ne voli pomfrit. Često ga grickamo kao samostalni snek ili je dodatak meniju sa burgerima, većim komadima mesa ili grilovanom povrću. Najčešće se jede sa kečapom, a sve više gastro znalaca mu dodaje BBQ umak, tartar ili slatko-kiseli umak. Ipak, baš kao i kroketi, krompirići su poprilično nezdrav i ukusan obrok, s dodatkom masnoća i soli i duboko pržen.

Bečki odrezak – Austrija

Klasik svih klasika, bečki odrezak je poput krompirića, omiljeno jelo svakog slavlja, nedeljnog ručka ili baketa. Pripravlja se najčešće od svinjetine, a sve češće je varijanta od piletine jer se pazi na unos makronutrijenata te odnosa masnoće i mesa. Ipak, nezavisno od zdravije pileće verzije, klasičan način pripreme je prženje i pečenje u bogatom nanosu prezle. No, mora postojati neko zdravije rešenje…

Fish and Chips – Velika Britanija

Klasik Britanskih ostrva svakako je ova kombinacija, paniranog bakalara i omiljenih krompirića koje su Britanci za ovo jelo „posudili“ od Belgijanaca. Internacionalni fast food rado jedu svi, a u Londonu ćete na svakom koraku naići na prodavnice specijalizovane za prodaju „fish and chips“. Koliko god voleli ovu prženu, slanu i masnu hranu, voleli bismo da probamo zdravu verziju.

Churros – Španija

Slatko za kraj! Popularni španski desert od testa često dolazi poslužen sa čokoladnim sosom. Spolja hrskav, a sočan iznutra, idealan za kombinaciju sa vrućom topljenom čokoladom. U modernim varijantama dodaju se seckani orašasti plodovi, umak od šumskog voća, a neretko i sladoled ili tučena pavlaka. Churros je pravi primer deserta nakon kojeg se osećamo kao da bismo mogli zaspati poput bebe. No, draže bi nam bilo zadržati fini ukus, uz još bolji i lakši osećaj nakon jela. 

Kako zapravo to postići? Uvreženo je mišljenje da je hrana koju volimo da jedemo obično nezdrava. Međutim, popularizacijom friteze na vruć vazduh to više nije slučaj! Napokon ne moramo da biramo između zdravog i ukusnog, možemo imati oboje. Svaka moderna kuhinja trebala bi imati airfryer, tačnije fritezu na vruć zrak. Kako ona radi? 

Radi uz pomoć cirkulacije zraka koja se okreće u krug, a koja omogućuje brzo i jednostavno kuvanje bez potrebe za dodavanjem ulja. Za domaćinstvo idealno je izabrati fritezu na vruć vazduh kapaciteta 5 litara, baš poput Delimano Delight Airfryera. Ta friteza spoj je kapaciteta, snage i praktičnih karakteristika za jednostavnu pripremu ukusnih i zdravih obroka za celu porodicu ili veće društvo. Evropom inspirisani obroci biće brzo gotovi, zahvaljujući prilagodljivoj temperaturi i providnom poklopcu preko kog pratite napredak jela bez potrebe za otvaranjem i hlađenjem namirnica. Većina namirnica pečenih u fritezi na vruć vazduh ne zahteva dodatak masnoće, a to znači – nema potrebe za prevelikim čišćenjem! Ako poželite da očistite svoj Delimano Delight Airfryer, odvojite posudu za pripremu jela i jednostavno je operite ili prebrišite. Tako lako, zdravo i ukusno! Dakle, ostaje pitanje…Na koju gastro destinaciju danas putujete?

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer